Felnémet elkerülő nyomvonalainak véglegesítése

A Felnémeti elkerülő külső és belső nyomvonalával kapcsolatban az Ökológiai Hálózat és NATURA 2000 területek érintettsége miatt jelenleg is környezetvédelmi egyeztetések folynak.

A 2022 májusában bemutatott F1 és F3 nyomvonalak a tervek szerint kismértékben érintették volna az Ökológiai Hálózat elemeit és a HUBN20008 Vár-hegy-Nagyeged nevű Natura 2000 kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület NY-i szélét. Tehát a felnémeti nyomvonalak kezdeti szakaszai (0+500 – 2+00 km szelvényig) a védett területek szegélyében haladtak volna. Később azonban, a nyomvonalba eső pincesor és a patakmeder közelsége miatt, a tervet módosítani kellett, a tervezett utat kelet felé kellett tolni. Ezzel azonban az Ökológiai Hálózat és a Natura 2000 terület érintettsége olyan mértékűvé növekedett, ami már jelentős természetvédelmi kockázatot hordozna. A szóban forgó védett terület rekonstrukcióját EU-s pályázati támogatásból végezte a Bükki Nemzeti Park. Itt található a térség legszebb erdősztyep maradványa, ami országos szinten is egyedülálló értéket képvisel. Az érintettség csökkentése céljából 2022 őszén és év végén számos nyomvonalváltozatot dolgoztak ki a tervezők és egyeztettek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakértőivel, azonban mindegyik változat kiemelt jelentőségű élőhelyek megszűnését jelentené.

A környezetvédelmi hatóság hoz végső döntést, hogy természetvédelmi szempontból elfogadható-e a kidolgozott felnémeti nyomvonalak valamelyike.