Lezárult a preferencia feltáró kérdőív eredményeinek feldolgozása

Az Egri elkerülő út közösségi tervezésének keretein belül a tervezői konzorcium a NIF Zrt. együttműködésével 2021 novemberében anonim, online formában kitölthető kérdőívet tett közzé.

A kérdőív célja az olyan aspektusok megvizsgálása volt, amelyek optimális összehangolása – a törvényileg védett természetvédelmi-, örökségvédelmi területek megőrzése, valamint a zajterhelési határértékek betartása mellett a lakosság körében nagyobb elfogadottságú nyomvonal megszületését segíti elő.

A felmérés fókuszában megjelenő kérdések arra irányultak, hogy a válaszadó milyen előnyöket vár, illetve milyen problémáktól tart az elkerülő út létesítése kapcsán, valamint az egyes, az út nyomvonalával kapcsolatos dilemmákban, szempont ütközésekben (pl.: “Az út a kőporosi pincéktől minél messzebb fusson.” vagy “Az elkerülő út Eger északi és déli városrészei között is gyors eljutást tegyen lehetővé.”) mik a preferenciái.

A célközönség Eger város és a környéki települések lakossága volt. Összesen 1326 kitöltött kérdőív érkezett. A válaszadók között a rendszeres autóhasználók, valamint a nyomvonal által jobban érintett települések – mint Ostoros, Novaj és Felsőtárkány – lakosai lényegesen nagyobb arányban voltak jelen, mint az elsősorban más mobilitási eszközzel közlekedők, illetve a nyomvonal által kevésbé érintett települések lakosai.

Az eredmények összegzése alapján elmondható, hogy a válaszadók több mint 70%-a az út megvalósításától a város személy- és nehézgépjármű forgalmának csökkenését, ezzel együtt a zaj-és légszennyezés mérséklődését várják, ugyanakkor a válaszadók több mint 40%-a jelezte, hogy attól fél, hogy ha az út nem elég közel épül meg a városhoz, akkor a szerepét nem fogja tudni megfelelően betölteni.

Az eredményből ugyanis látszik, hogy a kitöltők nagy arányban – 70-80%-ban – a városhoz közelebbi nyomvonalat, ezzel a gyorsabb eljutást és a városi forgalomra gyakorolt nagyobb tehermentesítő hatást tartják fontosabbnak, mint a vele esetlegesen ütköző szempontok érvényesülését.

A lakosság által preferált elhelyezkedés Ostoros szemszögéből viszont a kérdőív alapján továbbra sem egyértelmű: 60-40%-ban oszlik meg az ostorosi válaszadók körében, hogy a faluhoz közelebbi vagy távolabbi nyomvonalat preferálják.

A Tervezői Konzorcium és a NIF Zrt. jelen kérdőív eredményét meghatározott szempontok mentén figyelembe veszi a tanulmánytervi nyomvonalváltozatok kijelölésénél, amelyeket február végén nyilvánosságra hozunk és a lakosság számára véleményeztetésre bocsájtunk.

A kérdőív eredményeiből készült tanulmányt a következő linken tekintheti meg: Egri elkerülő_preferenica feltáró kérdőív eredményei