Köszönjük a részvételt a lakossági-és civil/szakmai fórumon

  1. július 7-én a Bartakovics Béla Közösségi Házban megrendezésre került lakossági fórumon több, mint 180 érdeklődő volt jelen.

A NIF Zrt és a Tervezői konzorcium munkatársai által bemutatásra kerültek a tanulmánytervi nyomvonalváltozatok, majd a résztvevők elmondhatták véleményüket, valamint feltehették kérdéseiket a tervek kapcsán. A rendezvény kiscsoportos beszélgetésekkel zárult, ahol az érintetteknek személyesen is lehetőségük volt beszélgeti a NIF Zrt és a Tervezői konzorcium munkatársaival.

A fórum során rengeteg észrevétel, javaslat érkezett, amelyet a tervezői konzorcium megvizsgál és a tervezés következő szakaszában beépíti azokat. A lakossági fórumon a keleti elkerülő szakasz belső nyomvonalával szemben több észrevétel, kritika fogalmazódott meg, így annak ellenére, hogy ez a nyomvonalváltozat az előzetese forgalomvizsgálat alapján nagyobb mértékben tehermentesítheti Eger város meglévő úthálózatát, a jelenlévők többsége a külső nyomvonalat támogatta. A tehermentesítő út azonban Eger teljes lakosságát, illetve az agglomerációban élőket kívánja kiszolgálni. Így fontos megismerni azok véleményét is, akik a nyomvonallal közvetlenül nem érintettek, a napi közlekedésük során azonban eltérő intenzitással használnák a belső vagy külső nyomvonal változatot.

Szakmai- és civil fórum

A NIF Zrt és a Tervezői konzorcium 2022. július 12-én – a projekt során már a második alkalommal – a szakmai- és civil szervezetek számára is fórumot tartott. A meghívott szervezetek közül ezúttal is sokan képviseltették magukat. A megbeszélésen jelen volt Eger város polgármestere, alpolgármestere és főépítésze, illetve számos önkormányzati képviselő. A szakmai tájékoztatás után elhangzott kérdésekre és véleményekre a Tervezői konzorcium képviselője és a Megrendelő, a NIF Zrt. képviselője válaszolt.

A NIF Zrt és a Tervezői konzorcium kiemeli, hogy a bemutatott nyomvonalak még nem eldöntött, végleges változatok, azok finomhangolása a következő időszakban, a 2022. július végéig beérkezett visszajelzések alapján történik. A végleges döntést a tovább tervezésre kerülő nyomvonalról 2022. novemberben – a lakossági észrevételek és reakciók ismeretében – egy szakmai tervzsűri fogja meghozni.

A lakosoknak július végéig van lehetőségük a nyomvonalváltozatok véleményezésére.